Zondag 24 november 2024

In eredivisie zonder fulltime contract: 'Zie mezelf niet als profvoetballer'


  • 23-03
  • Bron tekst / afbeelding: NOS.nl

's Ochtends traint ze als keeper bij PEC Zwolle, 's middags werkt ze als gymdocent. Tess van der Flier is een van de vele voetbalsters in de eredivisie die er noodgedwongen een baan naast heeft.

"Alleen van het voetbal kan ik niet leven", vertelt de 25-jarige keepster. "Dat dekt niet al mijn kosten. Dus train ik 's ochtends en ga ik daarna aan het werk."

Wat voor Van der Flier geldt, gaat op voor de meerderheid in de eredivisie. Dit weekend protesteren de ploegen bij alle duels. 'Betaald voetbal = betaald worden' is er te lezen op shirts van de aanvoerders. In een gezamenlijke verklaring roepen ze de KNVB, clubs en sponsors op om iets aan de geringe betaling van profvoetbalsters te doen.

Bekijk in deze video's het protest bij de wedstrijd Telstar-Fortuna en een interview met twee speelsters over de geringe betalingen:

De meeste voetbalsters in de eredivisie speler tegen een onkostenvergoeding. Van der Flier tekende in 2022 een parttime contract bij PEC Zwolle.

"Ik heb een eigen huis met een hypotheek. Het voetbal dekt gewoon niet alle lasten", vertelt Van der Flier. "Daarom werk ik na de trainingen als gymdocent. Dat wordt geaccepteerd bij PEC."

Voor haar is dat werkritme nog wel te doen, maar de Zwolse ziet dat sommige van haar teamgenoten het zwaarder hebben. "Die werken tot laat in de avond en staan dan 's ochtends vroeg weer op het veld."

Bij PEC Zwolle trainen en spelen de voetbalsters zes dagen per week. "Maar ik zie mezelf niet voor 100 procent als profvoetballer", zegt Van der Flier stellig. "Natuurlijk, als je in het stadion speelt en er kinderen voor je juichen, is dat heel speciaal. Maar echt professioneel? Het voelt eerder alsof ik twee banen heb."

300 toeschouwers

Sinds twee jaar valt de Eredivisie Vrouwen officieel onder de profsectie bij de KNVB. Maar het merendeel van de speelsters krijgt nog steeds niet betaald.

De grote vraag is: hoe moeten de speelsters betaald worden? Thuisduels van PEC Zwolle, de nummer zes van de eredivisie, trekken soms maar 300 toeschouwers. De wedstrijden worden live uitgezonden bij ESPN, maar behalen geen hoge kijkcijfers.

Door de gebrekkige belangstelling is het voor de kleinere clubs in de eredivisie onbegonnen werk om de speelsters fulltime in dienst te nemen. Van der Flier realiseert zich dat ook: "Het zou ideaal zijn, maar nog niet elke club kan zich dat veroorloven. Daarnaar streven kan natuurlijk wel."

Het geeft haar een dubbel gevoel "Aan de ene kant leef je mee met de clubs, maar je wil toch ook het beste voor jezelf."

Stoppen?

De keepster van PEC overwoog al eens te stoppen met het profvoetbal, toen ze in november een ernstige knieblessure opliep. "Er zijn meer dingen in het leven."

"Maar uit de voetbalwereld stappen door een blessure? Zo wil je niet eindigen. Uiteindelijk is het voor mij wel de moeite waard. Je hobby is toch deels je werk geworden."

Maar of ze er over een paar jaar nog zo over denkt, valt te bezien. "Ooit wil ik kinderen, bijvoorbeeld. Steunt de club je dan ook nog?", vraagt de doelvrouw zich hardop af.

Ze bekijkt het van jaar tot jaar of ze (semi-)profvoetballer blijft. "Tegen de jonge meiden zeg ik: ga studeren. De kans om door te breken als meisje is tegenwoordig groter geworden. Maar leven van de sport is nu voor de meesten gewoonweg niet weggelegd."

Lees het hele artikel