De 'Hollandse school' komt naar Eindhoven. Met hoofdtrainer Peter Bosz (59) heeft PSV de "gedroomde kandidaat" binnen met ervaring bij topclubs, ook in buitenlandse competities, én een coach met een duidelijke visie op hoe voetbal moet worden gespeeld.
De inkt van zijn handtekening is nauwelijks opgedroogd, maar dankzij Bosz gonst op De Herdgang misschien nog ietwat onwennig het woord 'dominantie' al rond.
"PSV heeft in het verleden periodes gehad waarin ze het Nederlandse voetbal domineerden. Ik wil die tijden doen herleven", zei Bosz bij zijn aanstelling.
Ambitieus doel voor een coach die weliswaar met Ajax in 2017 de finale van de Europa League haalde, maar alweer vijftien jaar geleden zijn enige prijs pakte als hoofdtrainer: promotie naar de eredivisie met Heracles Almelo.
Tuurlijk, als baas van Borussia Dortmund en Lyon voerde hij vaak een zinloos gevecht tegen mastodonten Bayern München en Paris Saint-Germain. Toch betekent terug naar de dominante PSV-jaren: terug naar de successen van eind jaren tachtig met Guus Hiddink in de dug-out en Ruud Gullit en Ronald Koeman op het veld.
Maar ook terug naar de successen in Hiddinks tweede termijn vanaf 2002 met halve en kwartfinales in de Champions League en een reeks landstitels - wie kent Ibrahim Afellays uitspraak "vier keer, Amsterdam..." nog? En terug naar de drie landstitels onder Philip Cocu, waarvan die in 2018 de laatste was.
Na vijf jaar zonder titel snakt men in Eindhoven naar een schaal. De trek die Bosz met PSV deelt. "We hebben allebei honger om weer te gaan presteren. Het is alweer even geleden dat PSV kampioen is geworden. Wel geweldig dat ze dit jaar twee prijzen hebben gewonnen, maar het ultieme doel is natuurlijk kampioen worden. En dat is voor mij ook alweer even geleden. Wellicht dat het samenkomt."
Dat zal dan moeten gebeuren met het avontuurlijke Bosz-voetbal, dat vaker lof opleverde dan prijzen. Van zijn aanvallende filosofie wijkt de Apeldoornse coach namelijk zelden af, al hebben de buitenlandse jaren hem iets realistischer gemaakt. De aanstelling van Bosz was voor technisch directeur Earnest Stewart, die drie weken nadat Ruud van Nistelrooij plotseling opstapte al een nieuwe hoofdcoach heeft gevonden, een bewuste keuze.
"Hij staat bekend om een bepaalde speelwijze die aanvallend, attractief en gestoeld is op vermaken", zei Stewart. "En hij jaagt iets na wat wij ook aan het najagen zijn: kampioen worden, en daarbij een bepaald soort voetbal spelen. Dat willen we nu door ontwikkelen naar onze speelwijze. Bosz is echt een droomkandidaat."
Blijft de vraag hangen hoeveel geduld de club en vooral de fans kunnen opbrengen tijdens het inslijpen van vroeg druk zetten, snel de bal veroveren en met veel ruimte in de rug spelen. Lees: de 'Hollandse school' prediken in Brabant. Want ook in de dominante jaren van de club uit Eindhoven stond het spel niet in eerste instantie bekend om de schoonheid.
Voorlopig heeft Bosz de zegen van Stewart en algemeen directeur Marcel Brands, met wie Bosz allebei nog samen gevoetbald heeft. Bosz: "Ik snap heel goed dat ik mij moet aanpassen aan de club en uiteindelijk de spelersgroep, maar ik heb wel een bepaalde manier van spelen voor ogen."
Wat PSV-fans kunnen verwachten van komend seizoen? Als trainer van Lyon zei Bosz in 2021: "Ik neem niet genoegen met een manier van spelen waarbij we met elf man achter de bal afwachten. Vaak vragen mensen: 'hoe lang duurt dat voordat de spelers het snappen?' Dat verschilt van ploeg tot ploeg."
Bosz: "Het gaat erom dat je denkt dat je met deze selectie of eventueel wat aanvullingen succesvol kunt zijn. Dan moet die combinatie van selectie, de manier van spelen en de trainersstaf allemaal kloppen."
In het ideale geval 'klopt het' al begin augustus bij de eerste grote test: de derde voorronde van de Champions League. Plaatsing voor de groepsfase, iets wat voorganger Van Nistelrooij niet voor elkaar kreeg, zal een boost geven aan de Brabantse bekering tot het Bosz-voetbal.
Peter Bosz kreeg in 2021 als trainer van Lyon bezoek van verslaggever Joep Schreuder en vertelde over zijn speelstijl en de staat van de 'Hollandse school'.